Saturday, December 6, 2008

UMUM : duit....duit...duit.......

Jemputan dr yana. ...emailkan pada dianar@sunway.com.my utk sebarang pertanyaan!!!!

Cepat jgn terlambat !
Rebut la peluang ini.
Usaha anda akan membuahkan hasil.

MAHUKH ANDA BERPENDAPAN 60K SEBULAN !!!!!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera;
Kini ada satu sistem revolusi terkini dimana anda akan memperolehi wang balik untuk produk kesihatan anda !
Berminatkah anda untuk mengetahuinya?
Adakah anda masih lagi bekerja makan gaji atau masih mengharapkan 100% pendapatan dari pekerjaan anda sekarang?
Cuba anda fikirkan jika anda dibuang kerja atau majikan pindah operasi dan anda tiada sumber pendapatan lain.
Adakah dalam keadaan terdesak baru anda ingin menceburi peluang perniagaan yang mudah, lumayan dan mampu menjana pendapatan berterusan?
Kami akan membantu anda. MUDAH, MURAH, LUMAYAN BERTERUSAN.
Anda juga di jemput menyertai kami dalam pemasaran produk HEBAT ini, juga produk-produk lain sebagai alternatif kepada menambahkan pendapatan anda dalam kemelut kegawatan dan kos kehidupan yang makin meningkat.

Thursday, November 20, 2008

HIBURAN : Muzik Bunkface yang matang

Blast OFF III mengangkat nama band bunkface untuk menjadi lebih popular... Mula-mula aku tengok band ni perform dalam pertandingan blast off, terus terang aku katakan yang mereka ni poseR... Tapi pada masa itu, aku agak respek kat diorang sebab aksi sempoi mereka diatas pentas... Apabila mereka berada diatas pentas, mereka nampak seperti seorang poser tapi memang menghiburkan...

Masa tu, aku ingatkan band ni tak kekal lama.... Sebab diorang ni takdak identiti... Asyik tiru Sum 41 jaa... buhsan jugak... But, jangkaan aku salah... Mereka keluar dengan single mereka silly lilly... First time aku dengar lagu diorang, aku ingatkan band luar negara yang main.... Bukan saja lagu silly lilly, malah kebanyakan lagu mereka memang sedap dan best... lagu terbaru mereka berjudul situasi memang layan wooo....

keseluruhan lagu diorang ni aku boleh katakan sebagai matang... setelah diamati, alunan bass punk rock style yg dimainkan oleh pemain bassnya, memang kreatif... Tahniah guys...

Friday, October 10, 2008

CORETAN : You're so GAY

1- Intro sikit...
Bulan ni, dah genap setahun aku kerja cyber cafe (partime)... Since member aku, (owner cyber cafe yg mude dari aku) tu, mintak tolong aku suruh tengok2 kan CC (cyber cafe) tuu... Sebab dia pun sudah ada job baru, iaitu army... Terpaksa training lama...

2- Sebagai mukadimah cerita...
CC member aku ni memang tak canggih langsung... Game pun tiada... Webcam pun tiada... PC pon gune spec lama.. Tu pun ada dalam 10 bijik komputer saja... Pendek kata, memang hampeh laaa... Hehehehe

3- Macam mana CC ni boleh bertahan???
Orang datang CC ni sebab rate nya agak murah... Selain tu, pengunjung bebas buat apa saja... Download apa saja... Ini yang membuatkan CC ni bertahan sampai ke hari ni... Dah dekat 6-7 tahun dah usia CC ni...

4- You're so GAY...
Akibat kebebasan yang diberikan, maka banyaklah komputer2 CC yang dijangkiti virus, trojan, spyware, kene Hack, rosak dsb... Ramai jugak pakcik2 yang download citer porno... Kalau lepas download, delete nye terus, tak apa laa jugak, ni ditinggalnya dekat desktop... Semalam Aku terjumpa BANYAK filem porno GAY yang telah didownload oleh customer dalam 2 buah komputer kat CC tersebut....Wah, nampaknya, budaya GAY memang berkembang dengan pesatnya di Malaysia ni... Adakah dunia dah nak kiamat??? wallahualam-

Wednesday, September 24, 2008

UMUM : Namewee dan lagunya

1- "My job is doing music, their jobs (cops) are catching people", Namewee berkata pada sekumpulan wartawan sambil tergelak bangga... Siapa yang tidak kenal sama Namewee... Penulis dan penyanyi lagu rap kawanku dan negarakuku yang boleh dianggap kontroversi...

2- Namewee dalam liriknya menyindir orang melayu... Katanya, jika Malaysia ini tanpa kaum cina, dimana orang melayu nak cari kerja?? Mana orang melayu nak beli guitar?? Macam mana mat rempit yang kebanyakannya terdiri daripada orang melayu mahu membeli motosikal??? Malaysia akan kurang satu cuti, iaitu cuti tahun baru cina... Orang melayu malass...

3- Aku sendiri bekerja dengan cina... Memang banyak company cina di Malaysia ni... Company melayu yang aku kenal, kebanyakannya nak cepat untung, kebajikan pekerja pun tak dijaga... Kedai guitar di metro Kajang, Summit USJ, Bukit Bintang, semuanya orang cina yang pegang... Tak pernah lagi aku jumpa kedai guitar orang melayu... Mat rempit pon kebanyakkannya terdiri dari orang melayu... Almost semua dari mat rempit yang aku nampak, semuanya melayu, ada sedikit jer golongan india... Orang melayu suke bercuti... 16 September pun nak cuti... Kalau dah orang cina tiada kat Malaysia ni, dah tentu kita akan kurang 1 public holiday...

4- So, adakah lirik Namewee ni berbaur perkauman??? Aku rasa tidak... lirik dia senada dengan isu Ahmad (MP Barisan nasional) baru-baru ni.... The fact is always beeing fact!!!
I dont understand how This fella (Namewee + Ahmad) can stir any racist remarks... If only people face the facts and not be ignorant this world will not face any racism...

5- Untuk berkata Namewee seorang yang racist, mungkin tidak... Tapi harus diingat, Namewee ada menyindir laungan azan subuh secara sinis... Dengan membandingkan laungan azan seperti suara penyanyi r&b, suara sumbang (out of tune) dan kokokan ayam, I think it is too much!!!
He should be more respect to other religions...

6- Ada pihak yang kata dia kreatif... Ada juga yang kata dia stupid... Bagi aku, dia bijak mencuri peluang... remaja cenderung mendengar lagu-lagu yang rebel... Dan sudah pasti, lirik sebegini dapat meng UP kan lagi namanya sebagai artis... Sedar atau tidak, Namewee sudah dikenali satu Malaysia dan mempunyai fan based nya yang tersendiri...


Friday, September 19, 2008

UMUM : Head banging is a nature of life

video


1- Jika korang melihat rakan sekerja korang memakai headphone dan membuat aksi headbanging menikmati lagu yang sedang didengarinya sambil membuat task-task office, apakah pendapat anda??? "Boleh ke mamat/minah ni siapkan kerja sambil kepala terhangguk-hangguk?" mungkin beginilah persoalan yang lahir didalam benak hati korang...

2- Apabila mendengar sesuatu lagu yang rancak, manusia cenderung untuk menggerakkan kepala mereka, or badan or pinggul or so on etc... Muzik juga dapat melegakan otak kita ketika mengalami kekusutan...

3- So, my suggestion is, instead of smoking to released ur tensionity while doing ur work, why not u try to listen to something?? I mean, music laa... Depends laa korang nak dengar ape pun, nasyid ke, rock cintan ke, dangdut ke, whatever laaa... Janji ianya music...

4- I found it quite worth to share this video... This little kid is very adorable, cute and awesome... It shows that headbanging is a nature of life... And of course laa System of a Down Rocks!!!

Friday, September 12, 2008

HIBURAN : Kejujuran carburetor dung


1- Pada awal bulan Julai 2008 yang lepas, nama Band CD (singkatan Carburetor Dung) melonjak naik... Sebelum ni, makcik-makcik, pokcik-pokcik, minah ulat buku, pejuang agama dan sebagainya mana kenal sama band ini... Kepopularan mereka semakin UP akibat kontroversi yang mereka lakukan... (tunjuk PUNKoq)...

2- Sebenarnya, band ini sudah lama dikenali... Malah mereka sudah mempunyai fan based mereka yang tersendiri... Bukan sedikit, tapi ramai... Malah, sesiapa yang mengikuti aliran underground, pasti kenal band ini... (gambar diatas menunjukkan fan mereka didalam satu gigs)

3- Walaupun band ini berusia lebih 10 tahun, tapi seperti aku katakan diatas... Mereka boleh dianggap sebagai legends dalam dunia underground... Buktinya, dimana-mana gigs yang mereka sertai, memang penuh dengan aksi fans mereka...

4- Alak merupakan line up baru... Dan beliau merupakan vokalis yang menyanyikan lagu carburetor dung dalam versi Melayu, sebelum ni, mereka nyanyi dalam B.Inggeris... Setelah lama CD senyap dalam arena muzik, akhirnya, mereka tampil dengan EP terbaru mereka pada tahun 2008... Sebenarnya, lagu-lagu didalam EP tersebut sudah dimainkan didalam gig-gig sebelum ini pada tahun 2007 dan sebelumnya...

5- Penampilan mereka kali ini lebih kepada politikal isu... Kebanyakan lirik mereka menggunakan kata-kata kesat... Bagi aku, penggunaan B.melayu didalam lirik sampah mereka, tidak begitu sesuai... Namun mesej senang difahami...

6- CD jujur didalam perjuangan mereka... Tidak sekali-kali mereka join mainstream... Tapi tingkah laku vokalis mereka yang berani (selak seluar dan menyampaikan lagu-lagu berbaur kata2 kesat) didalam majlis yang disertai oleh kebanyakannya para alim dan makcik pakcik, aku rasakan ianya satu tindakan yang bodoh...

7- Sekurang-kurangnya CD masih jujur didalam muzik mereka... Muzik mereka 14 tahun lepas, masih lagi sama dengan muzik mereka sekarang, bezanya, lirik sudah ditukar kepada B.Melayu... Bukan seperti sesetengah band yang sanggup melacurkan perjuangan muzik mereka demi populariti, contohnya band Estranged...

8- Cubalah lihat band punk lain seperti Subculture dan The Splatters... Mereka tetap berjuang didalam muzik mereka... Mempunyai fan based mereka tersendiri... Tapi mereka juga menjaga tatasusila agama dan budaya mereka... Well done to those bands... U guys are totally rocks!! Full credits to them (Subculture + The Splatters)...

9- Bro Anim (Bassist The Splatters), tahun ni tak buat open house ke??? lame tak jumpe bro... Hahaha

gambar dirompak melalui http://carburetordung.kerbau.com/

Monday, September 8, 2008

UMUM : Cool investment

Updated : Tadi masa aku bukak puasa, aku ada layan satu rancangan kat tv3, pukol 7.30mlm (12 September 2008)... Rancangan tu berkisar pasal jual beli hartanah or rumah... Rancangan yang menggunakan B.Inggeris sebagai penyampaiannya... Awek yang dok cakap dalam rancangan tu ada beritahu yang harga rumah kat Malaysia jauh lebih murah jika dibandingkan dengan Singapura dan Hong Kong... Kalau tak silap aku, harga rumah kat Malaysia 12-17% lebih murah dari harga di Singapura dan Hong Kong...

Apa yang aku kesali, pada hakikatnya, harga rumah di Malaysia ni memang bertambah mahal... Pemaju lebih suka membina rumah 3 tingkat dan Kodominium mahal yang harganya (RM200K - RM500K)... Harga rumah mahal, rokok mahal, minyak mahal, nasi lemak pon mahal (hehehe), TAPI gaji tetap ditakuk yang lama...

Pada pemerhatian aku, masih terdapat rakan-rakanku yang bergaji dibawah RM1800... Aduh, kalau begini, macam mana aku nak kawin?? Beli rumah or beli bini?? Baik beli rumah... Hahahaha

Wednesday, September 3, 2008

POLITIK : 16 September (Math calculation)

Sedar atau tidak, tinggal kurang 2 minggu saja lagi bagi Anwar Ibrahim untuk mewujudkan kerajaan baru (Memerdekakan Malaysia)... Tapi persoalannya adakah Anwar mampu melakukannya??? Berikut merupakan simple calculation tentang fenomena tersebut:-

1- Jumlah ahli Parlimen = 222 orang (122 ahli Melayu + 100 ahli bukan melayu)

2- Jumlah MP Barisan Nasional = 140 orang (79 ahli melayu + 61 ahli bukan melayu)

3- Jumlah MP Pakatan Rakyat = 81 orang (42 ahli melayu + 39 ahli bukan melayu)

4- Seorang wakil bebas (Ibrahim Ali)

5- Jika Anwar berjaya menarik 30 MP Barisan Nasional melompat, Maka calculationnya adalah seperti berikut :

MP Barisan = 140 orang - 30 orang = 110 orang
MP Pakatan = 81 orang + 30 orang = 111 orang
Jikalau tak silap aku, majoriti mudah untuk mewujudkan kerajaan adalah 112 kerusi...

6- Maka, terdapat desas-desus didalam laman blog Malaysia-Today bahawa bilangan MP Barisan Nasional yang ingin diculik ialah 43 Orang.... Raja Petra begitu optimis memberitahu bahawa 43 MP Barisan sudah berada didalam genggaman Pakatan Rakyat...

7- Jika benar dakwaan Raja Petra, maka calculation 43 MP Barisan Nasional melompat adalah seperti berikut (mengikut nisbah ahli kaum yang secara samarata) :

MP Barisan = 140 orang - 43 orang = 97 orang

MP Pakatan
(Ahli Melayu = 43 0rang + 20 orang = 63 orang)
(Ahli bukan Melayu = 39 orang + 23 orang = 62 orang)
Jumlah = 125 orang

8- Maka kerajaan baru dapat dibentuk... Tapi masalahnya bagaimana hendak menarik 20 MP Barisan (melayu)??? Sedangkan saki-baki pemimpin yang ada didalam Barisan Nasional kini, kebanyakannya adalah kaki ampu Pak Lah???

9- Maka yang melompat, mungkin terdiri daripada ramai ahli bukan melayu... Ini akan menyebabkan komposisi didalam pakatan rakyat tidak stabil, dan aku yakin Anwar juga sedang memikirkannya, melainkan KALAU beliau hanya nak jadi PM semata-mata saja....

10- Nampak senang...Tapi itulah calculationnya... Tapi, semua ini takdir ALLAH taala... Kita hanya dapat merancang... Didalam laman blog langgah, Ada memaparkan tentang pendapat Ibrahim Ali mengenai fenomena 16 September... Katanya Anwar tidak menyatakan tahun bila??? 16 September 2009 juga boleh jadi... Maka berkemungkinan besar ini adalah cakap-cakap politik Anwar saja... Wallahualam

11- Kalau 16 September tak jadi, 15 September pasti jadi... Sediakan present secukupnya!!! Muehehehehe

Tuesday, September 2, 2008

KHAS : Ramadhan datang lagi

Sudah 2 hari Kita berpuasa... Belum terlewat rasanya untuk aku mengucapkan selamat berpuasa kepada kesemua umat Islam di dunia ini... Selamat beramal ibadat...

Aku rasakan bulan Ramadhan tahun ini agak unik kerana ianya jatuh pada 1 September 2008... Maka secara metamatikalnya, setiap haribulan didalam bulan September menggambarkan berapa hari kita berpuasa... Sebagai contohnya, 15 September, beerti 15 hari kita sudah berpuasa dsb...

Bulan Ramadhan juga begitu sinonim dengan pelbagai fadhilatnya... Tidak ketinggalan untuk bersama-sama mengajak umat Islam bersama-sama melakukan ibadat di bulan puasa, maka terserbarlah message-message, email-email tentang fadhilat beribadat di bulan Ramadhan didalam blog-blog, email ataupun sms...

Pun begitu, tidak semua hadith yang disebarkan adalah hadith sahih... Aku ada terbaca didalam satu portal mufti terengganu tentang kepalsuan hadith kelebihan terawih... Korang boleh baca artikel tersebut didalam link yang aku sertakan...

Link:- http://mufti.islam.gov.my/terengganu/?subid=10&parent=06


Hari ini 2 September, menandakan 2 hari sudah kita berpuasa... 2 September juga menandakan sudah genap 3 bulan ibu saudaraku (mummy Wan - gambar sebelah) pergi meninggalkan kami semua... Semoga roh nya dicucuri rahmat dan semoga ALLAH meletakkannya didalam golongan orang yang beriman... AMIN- Alfatihah...

Thursday, August 28, 2008

HIBURAN : Quarantine Released this October

Aku merupakan salah seorang peminat cerita seram, thriller, horror, potong-potong orang movies dan cerita hantu... Awal bulan 8, 2008 yang lepas, aku bersama ibu ku pergi ke cineleisure untuk menonton cerita SUSUK selepas aku selesai bershopping barangan rumah di ikea damansara... Biasalah, ibuku lah yang menjadi teman wanita ku (MAK WA) oleh kerana aku tidak mempunyai teman wanita... Ahakss...

Sebelum tayangan SUSUK dimulakan, macam biasalah, panggung akan menyiarkan iklan dan trailer-trailer movie yang akan ditayangkan kelak... Aku terkejut apabila salah satu trailer yang ditayangkan bertajuk "Quarantine"... Sebenarnya aku sudah mempunyai DVD cerita tersebut (versi cetak rompak)... Tapi aku tak tahu pun tajuk cerita ni = Quarantine... Sebab cover DVD cuma tertulis [REC]...

Cerita Quarantine aka [REC] ni memang best... Kepada penggemar cerita seram, aku memang suggest korang layan cerita nie... Penyampaian cerita ni adalah berdasarkan method penggunaan video cam (ala-ala cerita cloverfield, Blair witch project dan my last horror movie ler)...

Cerita bermula apabila seorang wartawan (awek dalam gambar diatas) dan krewnya mewancara pasukan bomba, kalau tak silap aku untuk rancangan dokumentasi mereka... Suddenly, bomba mendapat panggilan kecemasan daripada penduduk sebuah apartment untuk memecahkan pintu rumah salah seorang warga apartment tersebut kerana didapati mencurigakan... Merasakan ianya peluang keemasan untuk merakam aksi tugasan pasukan bomba, si gadis wartawan dan krewnya pun mengikut pasukan bomba ke tempat kejadian... Sesampainya ke tempat kejadian, sudah menanti disana 2-3 orang polis dan seperti biasa bomba menjalankan tugas mereka memecah pintu warga apartment yang mencurigakan itu... Maka bermulalah episod yang menakutkan... Tiba-tiba apartment mereka diquarantine kan oleh pihak polis FBI... Mereka semua terkurung didalam apartment tersebut dan bermulalah aksi-aksi yang mencemaskan....

Memang tak rugi kalau korang tengok... Pertengahan Oktober ni, dijangka cerita ini akan ditayangkan di pawagam Malaysia... Apa lagi, ajak laa kengkawan, adik, abang, boyfren, girlfren layan cerita ni... Selamat menonton


link trailer cerita nie:- http://www.containthetruth.com/

UMUM : Jalur Gemilang & Merdeka

Merdeka??? Apa yang merdeka??? Merdeka dari penjajah?? Merdeka dari teman wanita yang curang??? Merdeka kerana boleh berdansa dan berparti??? Memerdekakan Malaysia daripada sistem zalim??? "Jilat Bontot Depa!!" bak kata-kata frontman band Butterfingers yang merasakan masyarakat Malaysia masih dijajah minda oleh penjajah... Tidak sedar bahawa mereka (butterfingers) juga dijajah minda berikutan mengamalkan gaya hidup penjajah....

Menurut laman blog chedet, Merdeka pada tahun ini tidaklah semeriah mana... Perkara ini dapat dilihat berikutan kurangnya rakyat Malaysia mengibarkan jalur gemilang pada kereta-kereta dan rumah-rumah mereka... Menurut laman blog kickdefella kemerdekaan pada tahun ini patutnya diraikan dengan mengibarkan jalur gemilang secara terbalik... Perkara ini kemudiannya disokong oleh beberapa laman blog pro pembangkang dan pro Tun Mahathir...

Aku merasakan perbuatan mengibarkan jalur gemilang upside down adalah tidak patut sama sekali... Sedangkan pada zaman rasullullah dahulu, panji-panji (bendera) adalah sangat dihormati... Perkara ini dapat dilihat semasa peperangan, dimana bukan calang-calang orang boleh membawa bendera semasa perang... Bendera menggambarkan maruah negara...

Memang tidak dapat dinafikan, bahang sambutan Kemerdekaan pada tahun ini agak hambar... Kalau tahun lepas, petronas dan pelbagai agensi lain menyediakan peraduan anak merdeka... Tapi pada tahun ini, agak hambar... Walaubagaimanapun, aku tetap mengibarkan jalur gemilang tanpa menterbalikkannya pada 31 Ogos kelak....

Bercakap mengenai jalur gemilang, seharusnya kita perlu mengenali siapakah yang menciptanya.... Individu yang berjaya mencipta rekaan jalur gemilang adalah Mohamed Hamzah, seorang arkitek yang berasal dari Johor... Ianya (jalur gemilang) kemudiannya, dikibarkan buat kali pertama di istana Sultan Selangor pada 26 Mei 1950...

Pada pendapat aku, nama Mohamed Hamzah perlulah di semadikan didalam buku-buku teks sejarah di sekolah-sekolah... Ianya sebagai tanda pengiktirafan kepada individu yang mencipta bendera yang menjadi kebanggaan kita semua... Harus diingat, jasa Mohamed Hamzah sangatlah besar... Seharusnya kerajaan lebih peka...

Wednesday, August 27, 2008

SUKAN : Chelsea my Fantasy Team

EPL season 2008/2009 sudah pun bermula... Team pilihan aku, Chelsea (minat sejak zaman Zola, ED goey, Frank lebouef, M Desaily, Jesper Gronkjear, Poyet lagi) nampaknya mengungguli table setelah 2 game dilangsungkan... Aku rasa Chelsea boleh dapat something tahun ni... Mungkin tahun ni adalah tahun Chelsea merangkul kejuaran liga Eropah (champions league)... Hehehe, siapa tahu??? Dengan sentuhan jurulatih baru, Chelsea sudah menampakkan corak permainan menarik ala-ala attacking style, lantas memadamkan corak asal Chelsea yang lebih gemar bermain secara deffensive (corak yang diperkenalkan oleh Mourinho)....

Gambar diatas merupakan fantasi aku, jika aku menjadi jurulatih pasukan Chelsea.... Aku meletakkan Ferreira sebagai Bek Kanan aku kerana beliau dapat membuat hantaran dengan baik... Essien (pemain serbaguna) Aku letak dibahagian Deffensive midfield, kerana beliau dianggap sebagai mempunyai kekuatan seperti seekor kuda oleh mourinho... Ballack dan Deco aku gandingkan kerana kedua-dua player ini amat kreatif... Ballack juga dapat membantu Essien didalam posisi bertahan, kerana tackle2 yang dilakukannya, agak keras...

Lampard aku letak di posisi attacking midfield, bersama-sama Joe Cole... Tetapi Joe Cole boleh bertindak sebagai flanker/winger di sebelah kiri or kanan mengikut kesesuaian dan corak serangan... Memandangkan Drogba still injured, aku rasa Solomon Kalou adalah pengganti yang sesuai untuk diletakkan dibahagian striker... Kalou mempunyai strenght dan skill drible yang hampir sama dengan drogba... Manakala, cech, Terry (captain), carvalho dan Ashley Cole kekal di posisi masing2...


Disebabkan ramai kengkawan aku peminat Man United, ini merupakan amaran aku kepada korang... Chelsea akan merampas title EPL daripada Man United...

POLITIK : Pilihanraya kecil Permatang Pauh

Belum terlewat rasanya untuk aku mengucapkan tahniah kepada Anwar diatas kemenangannya didalam pilihanraya kecil permatang pauh... Sepertimana yang telah aku menduga, dimana Anwar tidak mempunyai sebarang masalah menewaskan calon BN...

Memang menjadi adat didalam sesuatu pertandingan, ada yang menang dan ada yang kalah... Diharap Anwar dan Ariff Shah berganding bahu mendengar permasalahan penduduk Permatang Pauh....



Aku ada membuat sedikit analisis berkaitan pilihanraya kecil permatang pauh ini seperti dibawah:-


1- Kemenangan Anwar merupakan kemenangan rakyat
Memang tidak dapat dinafikan Anwar adalah insan yang paling popular di Malaysia pada masa kini... Zaman sekarang adalah zaman realiti, zaman AF, zaman populariti... Kemenangan DSAI merupakan hasrat RAKYAT untuk melihat DSAI menjadi PM berikutan kepopularannya... (rujuk majalah The Times, dimana DSAI menduduki top 10 ranking insan yg popular di dunia)


2- Kemenangan Tun Mahathir
Agak pelik bukan??? Tapi inilah realitinya...Kempennya untuk membuang Pak Lah seakan berkesan... Jika Pak Lah menang, sudah tentu beliau masih memperkatakan yang rakyat masih memberi mandat kepadanya... Tetapi hakikatnya, bukan!!! Aku mendapat tahu, terdapat lebih 20 Ribu ahli UMNO yang berdaftar di permatang pauh... Tetapi bagaimana calon BN hanya mendapat 15 Ribu undi???Ternyata pengaruh Tun Mahathir masih kuat di dalam UMNO meskipun beliau sudah quit UMNO...

Bekas orang kuat PKR seperti ezam dan lain-lain turut menyerang Anwar... Paling melucukan, Dato' Nalla (rakan Anwar sejak 30 taun dulu) turut menyerang Anwar... Samada benar atau tidak, mereka boleh bereskannya di mahkamah... Pokoknya, panglima-panglima Anwar yang dahulunya galak mencaci dan menghina Tun Mahathir, kini mereka menyerang ex boss mereka... Sebab itu lah aku katakan, ianya kemenangan buat Tun Mahathir...


3- Sistem demokrasi di Malaysia berjalan lancar
Dakwaan wujudnya pengundi hantu, adalah karut semata-mata...


4- Liwat bukanlah isu penting
Masyarakat permatang pauh tidak melihat isu liwat sebagai isu yang besar... Sebenarnya, terdapat pelbagai isu lain yang lebih penting bagi mereka... Contohnya isu minyak, isu kerajaan bersih dsb... Pak Lah nampak gagal menangani isu ini dengan cemerlang, gemilang dan terbilang lantas membuatkan mereka memikirkan Pak Lah bukanlah pemimpin yang selayaknya...

Abistu siapa yang layak?? Najib??? I dont think so... Bagi aku, Najib dan Anwar sama saja... Belom jadi PM, tapi dah banyak kontroversi dan skandal... Aku lebih suka kalau TG Hadi Awang OR Muhyidin Yassin jadi PM...

Thursday, August 7, 2008

UMUM : Sang Bloggers

Aku berjaya mewujudkan/mengemaskini kan blog yang aku bina hampir setahun yang lepas....Aku bukanlah seorang yang suka menulis.....Malah waktu sekolah dulu, aku amat benci mengarang.....Entah kenapa aku begitu teruja hendak menulis blog sendiri???Mungkin kerana aku ingin berkongsi pengalaman, maklumat dan ilmu yang tak seberapa ini kepada teman2 semua....Aku akan cuba menghasilkan blog yang tidak bermirip seakan DIARI....(contohnya, posting mengenai "Aku bosan kerja harini" , "Budak perempuan tempat kerjaku COMEL" dll)....

Aku yakin, lebih ramai masyarakat Malaysia menghasilkan blog, lebih banyak ilmu dan maklumat dapat dikongsikan......Aku ambil satu contoh, Aku berada di Subang Jaya, maka dengan menceritakan pengalaman hidup di Subang Jaya, aku dapat bertukar-tukar maklumat dengan rakan seperjuangan ku di Sarawak.....Ya, dengan ini, kita dapat mewujudkan masyarakat yang bermaklumat!!! Ayuh sang bloggerss....Mari kita mulakan!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...