Wednesday, September 24, 2008

UMUM : Namewee dan lagunya

1- "My job is doing music, their jobs (cops) are catching people", Namewee berkata pada sekumpulan wartawan sambil tergelak bangga... Siapa yang tidak kenal sama Namewee... Penulis dan penyanyi lagu rap kawanku dan negarakuku yang boleh dianggap kontroversi...

2- Namewee dalam liriknya menyindir orang melayu... Katanya, jika Malaysia ini tanpa kaum cina, dimana orang melayu nak cari kerja?? Mana orang melayu nak beli guitar?? Macam mana mat rempit yang kebanyakannya terdiri daripada orang melayu mahu membeli motosikal??? Malaysia akan kurang satu cuti, iaitu cuti tahun baru cina... Orang melayu malass...

3- Aku sendiri bekerja dengan cina... Memang banyak company cina di Malaysia ni... Company melayu yang aku kenal, kebanyakannya nak cepat untung, kebajikan pekerja pun tak dijaga... Kedai guitar di metro Kajang, Summit USJ, Bukit Bintang, semuanya orang cina yang pegang... Tak pernah lagi aku jumpa kedai guitar orang melayu... Mat rempit pon kebanyakkannya terdiri dari orang melayu... Almost semua dari mat rempit yang aku nampak, semuanya melayu, ada sedikit jer golongan india... Orang melayu suke bercuti... 16 September pun nak cuti... Kalau dah orang cina tiada kat Malaysia ni, dah tentu kita akan kurang 1 public holiday...

4- So, adakah lirik Namewee ni berbaur perkauman??? Aku rasa tidak... lirik dia senada dengan isu Ahmad (MP Barisan nasional) baru-baru ni.... The fact is always beeing fact!!!
I dont understand how This fella (Namewee + Ahmad) can stir any racist remarks... If only people face the facts and not be ignorant this world will not face any racism...

5- Untuk berkata Namewee seorang yang racist, mungkin tidak... Tapi harus diingat, Namewee ada menyindir laungan azan subuh secara sinis... Dengan membandingkan laungan azan seperti suara penyanyi r&b, suara sumbang (out of tune) dan kokokan ayam, I think it is too much!!!
He should be more respect to other religions...

6- Ada pihak yang kata dia kreatif... Ada juga yang kata dia stupid... Bagi aku, dia bijak mencuri peluang... remaja cenderung mendengar lagu-lagu yang rebel... Dan sudah pasti, lirik sebegini dapat meng UP kan lagi namanya sebagai artis... Sedar atau tidak, Namewee sudah dikenali satu Malaysia dan mempunyai fan based nya yang tersendiri...


10 comments:

z!L@ said...

You've been tagged. :P

chickentalk said...

yeah! ade betol
we need more outspokenman of young Malay..to open our mind..sometimes kita tak sedar,kita ditindas, tak diberi peluang n tak pandai

red said...

sedare chickentalk....

To open our minds, we need to work HARD!!! Hahahaha...

chico said...

true, i agree...work hard no matter what race you are instead of being sarcastic to other races..
surprisingly, namewee isn't very popular amongst the chinese teenagers...
X dberi pluang?! eh kawan, u tau ke pa tu NEP? sedangkan NEP berat sebelah, cina&india kerja keras baru ade $$$...usahlah macam indon tu, iri hati thdp cina semata2 cina kaya sikit
i say meritocracy's the best- fair and equal~~

red said...

sedare Chico...

I dun want to being racist here... But, I was proud to be Malaysian...

Be proud of Tun Mahathir hard work!!!

chico said...

tun mahathir?..tak de comment ngan BELIAU tu..haha, coz too many bad rumours about him
honestly, i'm only proud to be a malaysian when i watch leechongwei or nicole ann david grabbed medals..haha, my bad! ^^
pasal teresa kok tu, i pun confuse lar...katanya surat aduan diserahkannya secara wrong procedure, kononnya diperangkap musuh~
tapi mmg betul letter tu exists & ditulis oleh entah pihak taman mana..
stupid politic drama, it's better than hong kong dramas! haha

red said...

sedare Chico...

all politician ade mereka punye skandal...

1- Najib dgn skandal attantuya nya
2- Anwar Ibrahim dgn skandal GAY nya
3- Pak Lah dgn skandal TIdornya

Tun Mahathir pun x terlepas drpd BAD rumours... Well dunia politik adalah dunia kotor... Hehehehe, jom tgk Hong Kong drama

-NurasyikiN- said...

hmm..

psl lagu negaraku yg dirosakkan tu..mmg x patut sgt die perli laungan azan org Islam...

psl die perli sikap bangse Melayu tu mgkin ade la kesan positif die - cth: mngkin bole wat org Melayu 'bangkit' dr kemalasan tu ke....

tp tolonglaa..jgn la kutuk agama org laen...sensitif + bhaye taw~

xbest la gado2...kn?

red said...

sedari nurasyikin~

betol tuu, tak best le gado2... Kalau nk gadoh gi masuk wrestling le kan??? Ngehehehe

chickentalk said...

you right Chiko,
when I heard about Lee chong Wei,I felt about being Malaysian.Politics make us racism.
But about NEP..do u think that Malays work less and get more $$$..
siapa yang iri hati sebenar nya..??

Yes i say meritocracy is the best.. but in term of fair and equal, I guess not.. we play a game in a same field, but u have Ronaldo, Zidane and Ronaldinho while our team only have Azman Adnan... It's fair?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...