Thursday, February 11, 2010

POLITIK : alkisah orang pandai

1- Apa yang bestnya politik??? politik dimana2 pon sama... crap!!! sampah!!! sesuatu yang kotor... tipu... susah untuk di describe, dan bermacam2 lagi....politik di tempat kerja is more even worst kalau kita comparekan dengan politik tanahair... sebab ianya mengganggu gugat periuk nasik seseorang....

2- Budaya membodek, backstabber, macam bagus, tikam/pijak belakang orang, cantas mencantas, memang tak dapat dipisahkan didalam gelanggang politik... Pastinya ada pemenang (orang pandai) dan pemangsa didalam gelanggang yang dibuka....

3- Alkisahnya bermula apabila Orang Pandai menghantar email kepadaku... dan aku tidak dapat membuka bahan yang diberi oleh Orang Pandai disebabkan format yang digunakan oleh orang pandai sangat up todate...lantas aku meminta pertolongan Orang Pandai supaya "in advance (akan dtg)" hantarkan bahan didalam format yang boleh diguna oleh semua orang.... Bukan susah pon nak tukar format, tekan file > save as > format yang dipilih

4- Disebabkan keegoan Orang Pandai terlalu menebal, maka beliau mula mengkritik/menghina aku...kami mula berperang menggunakan email, sehingga satu tahap, aku berjaya memprovoke Orang Pandai ke tahap tertinggi....

5- Disinilah Orang Pandai memainkan peranan kebijaksanaannya bermain politik... Mungkin tidak tahan dengan sindiran pedas aku,Beliau pon mengfoward kesemua email "perang kami" kepada pihak admin... Kata2 cacian/hinaan nya terhadap aku, tidak disertakan sekali... email yang difoward ke bahagian admin sudah di edit...

6- Hasilnya, aku dipanggil oleh pihak admin, dan 2 org boss yang lain... didalam bilik mereka aku tidak membela diri... aku hanya tersenyum, memikirkan kebaculan Orang Pandai... Jika benar beliau hendak melaporkan sesuatu, kenapa beliau perlu mengedit email "perang kami" dengan tidak menyertakan kata2 cacian/hinaan nya terhadap aku??? huhuhu

7- Selain daripada itu, Orang Pandai tak abes2 menceritakan kepada staff2 lain yang aku ni tak tahu prosedur... kononnya, aku mintak software daripada beliau??? sebab tu beliau hangin dengan aku satu badan... padahal aku tak mintak pon software dengan beliau... aku cuma mintak tolong beliau tukarkan format bahan yang diberi tu kepada format yang boleh diguna oleh semua orang, in advance...

8- Aku percaya benda ini tidak akan terhenti disini... Orang Pandai akan menggunakan kebijaksaannya bermain politik di tempat kerja untuk merosakkan karier aku... Apa2 sajalah Orang Pandai... ingatlah, kehidupan kita ibarat roda... adakalanya kita diatas, adakalanya kita dibawah... there will be revenge!!!

3 comments:

afams-chan said...

steady bro.....memang politik ofis especially di bawah badan 'you-know-where' mmg camtu..berpuak-puak sudah lumrah..orang yg dalam zon bebas pun kena dek penangan yg suka mende2 ni..

akupun skang tgh mengalami situasi ini..

http://afams-chan.blogspot.com/2010/02/spesis-saya.html

ni link luahan perasan psl politik ofis yg aku hadapi..isk isk isk

red said...

hehehe... politik tempat kerje... mmg suckss!!!

budak_gemuk_hitam said...

there will be revenge!!!

i like that word~!!!!
huhuhuhuhu...

u see ar baka person~!
when my lecturer said THERE WILLL BE REVENGE~!!!
so u will get that~!!!

kamate2~!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...